Când este obligatorie asigurarea RCA?

Orice autovehicul înmatriculat definitiv în România trebuie să aibă contract RCA valabil, indiferent dacă autovehiculul este parcat sau este în circulație

Dacă nu utilizez autovehiculul o perioadă de timp?

Dacă într-un interval de timp autovehiculul nu mai este utilizat din diverse motive atunci se poate suspenda la cerere, conform Art. 6 alin. (6) si alin. (7) din Legea 132/2017 (Legea RCA) ce prevede :

(6) Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a incheiat un contract RCA pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat. Procedura suspendarii si a cazurilor de imobilizare se stabileste prin reglementari comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, ASF si Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

(7) Asiguratul are obligatia ca, pe toata durata suspendarii contractului RCA, sa imobilizeze vehiculul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public. Neindeplinirea acestei obligatii este asimilata cu incalcarea obligatiei de asigurare si neindeplinirea obligatiei de a depune placutele de inmatriculare si se sanctioneaza contraventional conform art. 37 alin. (9).

Ce se întâmplă în cazul unui accident pe perioada suspendării RCA?

In cazul in care vehiculul responsabil de producerea unui accident de vehicule are contractul RCA suspendat plata despagubirii va fi efectuata de catre BAAR.

Art. 33 alin. (1) litera c) din Legea 132/2017 (Legea RCA) se prevede :

Art. 33 : Atributii ale BAAR in calitate de organism de plata a despagubirilor

(1) In calitate de organism de plata a despagubirilor, BAAR garanteaza fara a avea beneficiu de discutiune despagubirea [...] :

c) in situatia producerii riscului pe perioada suspendarii contractului RCA, conform art. 6 alin. (6)."